Filmposter van 'And then we danced'

21 maart: het Filmhuis Purmerend programmeert ‘And than we danced’

Op zaterdag 21 maart, de internationale dag tegen racisme en discriminatie,programmeert het Filmhuis Purmerend om 20.30 uur de film ‘And then we danced’ van Levan Akin (Zweden / Georgië / Frankrijk, 2019). De film, met in de hoofdrol Merab (Levan Gelbakhiani), gaat over het gebrek aan tolerantie voor homoseksualiteit in Georgië. Zie ook hier.

Merab, de hoofdpersoon van de film en zijn broer zijn begaafde dansers bij het National Georgian Ensemble. Hun vader – nu oude auto-onderdelen verkoper in een slechte markt – danste ooit op grote internationale podia, net als de grootmoeder van de jongens. Merab en de mooie Mary (Ana Javakishvili) dansen sinds hun tiende traditionele duetten.

Door hun omgeving worden ze ook buiten het theater beschouwd als een paar. Wanneer op een gegeven moment de zorgeloze Irakli bij het gezelschap komt dansen, staat Merabs wereld op zijn kop. Irakli wordt niet alleen zijn grootste rivaal, maar ook zijn grootste verlangen. Met alle macht probeert Merab zich los te worstelen en uit te komen voor zijn gevoelens. Maar de Georgische dans is niet alleen gecodificeerd en gespierd, het is, zoals een krachtige balletbeheerder zegt, ‘de geest van de natie’. Een natie die geen tolerantie heeft voor homoseksualiteit.