29ste fakkeloptocht tegen discriminatie

Donderdag 24 december 2015
Aanvang 19.30 uur
Startplaats: multicultureel centrum De Groote Weiver, Industrieweg 1a, Wormerveer

Zomaar een tekst

Een fragment van een tekst op de Facebook-pagina Steun de PVV: ‘Van mij mogen ze iedere Mocro doden. Aanrijden met een auto, de fik in een moslimschool of buurthuis. Open vuur met 9 mm.” Het is een bijna willekeurig voorbeeld van een hedendaagse haatzaaiende boodschap. Teksten als deze zijn bij honderden, zo niet duizenden op internet te vinden.

Met name vluchtelingen, moslims en joden worden regelmatig digitaal bedreigd en beledigd. Maar ook in het ‘echte’ leven is intolerantie nog altijd dagelijkse kost. Toen in 2015 grote groepen vluchtelingen naar Nederland kwamen bereikte het gebrek aan verdraagzaamheid een nieuw dieptepunt. Sommige politici misbruikten de migratieproblemen zelfs voor eigen gewin.

Niet tegenover, maar mét elkaar

Voor de 29ste achtereenvolgende keer vindt op 24 december een Zaanse fakkeloptocht tegen discriminatie plaats. Het blijft helaas nodig om te laten zien en horen dat discriminatie uit den boze is. Alleen al de vaak heftige en soms racistische reacties op de komst van Syrische oorlogsvluchtelingen naar Europa toonden het afgelopen jaar aan dat het ‘eigen volk eerst’-sentiment nog volop leeft.

Fakkeloptocht tegen discriminatie 2015Zorg voor tegenwicht!

Op kerstavond stellen wij ons intolerant op tegen intolerantie. En laten we zien dat we onverdraagzaamheid niet verdragen. In woord en in daad. De breed gedragen fakkeloptocht op kerstavond stimuleert een samenleving waarin plaats is voor iedereen. Het Bureau Discriminatiezaken hoopt dat de opkomst van welwillende mensen groot is, net als in de voorgaande jaren.

Maaltijd

Liefhebbers van een (vleesloos) diner kunnen op 24 december al om 18.00 uur terecht in De Groote Weiver. De maaltijd kost €5,-. Voor het diner is reserveren verplicht, via telefoonnummer 075-6125696 of via info@bdzaanstreek.nl.

Verzamelen

Het verzamelen voor de fakkeloptocht, die ongeveer 45 minuten duurt, begint om 19.30 uur.
Daaraan voorafgaand draagt stadsdichter Mandy Pijl enkele toepasselijke gedichten voor.
Om 20.00 uur gaat de tocht van start, traditiegetrouw begeleid door het Alkmaars Straatorkest. De tocht voert door Wormerveer en Krommenie. Fakkels zijn ter plekke te koop voor €2,-.