Antisemitische en homofobe oprichter Vrije Democratische Partij wraakt voorzitter rechtbank

Burhan G., de Zaandamse oprichter -tevens voorzitter, secretaris en penningmeester- van de Vrije Democratische Partij (VDP), heeft 2 juni 2020 de voorzitter van de meervoudige kamer gewraakt wegens ‘partijdigheid’. G. was in beroep gedaan tegen zijn in 2019 uitgesproken veroordeling wegens antisemitisme en homofobie.

Tijdens de zitting op 2 juni 2020 bij het Gerechtshof in Amsterdam vertelde G. dat er zijns inziens met een ‘dubbele maat’ werd gemeten. Hij beschuldigde de voorzitter van de meervoudige kamer van vooringenomenheid. De voorzitter zou hem bovendien ‘terroristisch’ behandelen. G. onderbrak de voorzitter regelmatig en weigerde meermalen antwoord te geven op diens vragen. Toen hij zijn zin niet kreeg, ging hij over tot wraking en verliet hij de rechtszaal. Daarop werd de zitting geschorst. De wrakingskamer moet nu een oordeel vellen over de verdere gang van zaken.

Burhan G. deed als VDP-lijsttrekker in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 meermalen via sociale media antisemitische (‘joden zijn erger dan de duivel’) en homofobe (‘homoseksualiteit is een besmettelijke ziekte’) uitspraken. Dat was voor het Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek/Waterland aanleiding om aangifte tegen hem te doen. De meervoudige kamer in Alkmaar veroordeelde G. op grond van de discriminatiewetgeving in 2019 tot €500,- boete, waarvan de helft voorwaardelijk.