Between mountains and wars

Between mountains and wars

Op vrijdag 27 januari, Holocaust Memorial Day, vertoont het Bureau Discriminatiezaken in het Zaandamse filmtheater De Fabriek (J. Sijbrandsteeg 12) eenmalig de documentaire Between mountains and wars. Aanvang 19.30 uur.

Denkend aan Bosnië en Herzegovina komen er al snel beelden naar boven van de oorlog in de jaren negentig en de etnische verdeeldheid. Maar in Sarajevo, een stad waar Sefardische joden meer dan vier eeuwen geleden hun toevlucht zochten, leeft de joodse gemeenschap vredig samen met hun islamitische, rooms-katholieke en Servisch-orthodoxe buren. Ester Kaveson Debevec, Rifka Albahari Raus en Laura Papo Ostojić, drie Sefardische vrouwen tussen de 79 en 87 jaar, maakten niet alleen de oorlog van de jaren negentig mee, maar overleefden ook de Tweede Wereldoorlog. Niet-joodse buren en vrienden hielpen hen, toen kinderen, de jaren 1940-1945 door te komen. Bijna een halve eeuw later deden de drie vrouwen hun uiterste best om hun medestadsgenoten te helpen de belegering te overleven, ongeacht hun etniciteit of religie.

Ester, Rifka en Laura komen vaak samen in het centrum voor de joodse gemeenschap, gelegen in de enige actieve synagoge van Bosnië en Herzegovina. Hun in Between mountains and wars vertelde verhalen zijn hoopvol, ondanks de gruwelijke geschiedenis waarmee ze moeten leven.

Deze vijftig minuten durende documentaire is gemaakt door de Zaandamse regisseur Qali Nur en haar collega Natali Khalili Tari. Qali is op 27 januari aanwezig om de indrukwekkende documentaire toe te lichten en vragen te beantwoorden. Na afloop van de vertoning is er een vraaggesprek met de joodse filmwetenschapper Lievnath Faber. Zij verbindt joods activisme met de bredere strijd tegen discriminatie en antisemitisme.

Between mountains and wars is Engels ondertiteld. Tickets zijn verkrijgbaar via deze link.