Voorbeelden
Solliciteren met een handicap, racistische graffiti, stage en hoofddoek; dit zijn allemaal voorbeelden van discriminatie.
Lees meer >
Discriminatie is het ongelijk behandelen van mensen op basis van kenmerken die er helemaal niet toe doen, zoals afkomst, huidskleur, sekse, geloof, seksuele voorkeur of handicap. Deze kenmerken zeggen immers niets over de capaciteiten van mensen.
Als iemand als koerier geen baan krijgt omdat hij of zij geen rijbewijs heeft, is dat volkomen terecht. Maar als iemand niet wordt aangenomen omdat hij of zij zwart, vrouw, moslim of homo is, dan is er sprake van discriminatie. Vaak spelen vooroordelen hierbij een rol.
Bij discriminatie gaat het niet alleen om gedachten en ideeën (zoals bij vooroordelen), maar om gedrag en uitlatingen in de omgang met anderen.
Wie gediscrimineerd is weet hoe pijnlijk het kan zijn om afgewezen te worden op één kenmerk, zonder dat er gekeken wordt naar wie je bent en wat je doet of kunt. Mensen die worden gediscrimineerd voelen zich gekwetst en in de hoek gezet.
Discriminatie kan diep ingrijpen in het leven van mensen en hen hun gevoel van waardigheid ontnemen. Discriminatie vergroot spanningen tussen (groepen) mensen en ontwricht daarmee de samenleving. Zo kan discriminatie bijvoorbeeld de saamhorigheid in een buurt verminderen of de verhoudingen tussen mensen verslechteren. Op het werk kan discriminatie leiden tot slechte prestaties, ziekteverzuim en uitval van personeel.
Er zijn verschillende kenmerken (gronden) waarop mensen gediscrimineerd worden. De meest voorkomende zijn:
Discriminatie kan verschillende vormen hebben. Pesten, schelden, opmerkingen of grappen maken kan discriminerend zijn. Maar ook bijvoorbeeld racistische graffiti kan beledigend of kwetsend zijn. Mensen kunnen ook worden uitgesloten van goederen of diensten vanwege kenmerken die er niet toe doen. Je wordt in een winkel bijvoorbeeld anders behandeld dan andere klanten, of men zegt ‘deze regel geldt helaas niet voor u’.
Een andere vorm is mensen de toegang weigeren (‘u mag hier niet naar binnen’), terwijl anderen wel worden toegelaten. Een nog ernstiger vorm is bedreiging of zelfs het gebruik van geweld. Het komt bijvoorbeeld voor dat iemand bespuugd, geschopt of in elkaar geslagen wordt vanwege zijn uiterlijk, geloof, seksuele voorkeur of huidskleur.
Discriminatie kan voorkomen op alle maatschappelijke terreinen. Bijvoorbeeld op het werk, in de buurt of wijk, in de dienstverlening, in de horeca, bij huisvesting, in media en reclame, in het onderwijs, bij politie en justitie, bij sport en recreatie of in de privé sfeer.
Solliciteren met een handicap, racistische graffiti, stage en hoofddoek; dit zijn allemaal voorbeelden van discriminatie.
Lees meer >
Mensen kunnen verschillende redenen hebben, bewust of onbewust, om te discrimineren. Waarschijnlijk hebben angst voor het onbekende en onzekerheid hier veel mee te maken.
Lees meer >
De Grondwet is heel duidelijk over discriminatie. In artikel 1 van de Nederlandse Grondwet staat dat discriminatie verboden is.
Lees meer >
Hoor je iemand een discriminerende opmerking of grap maken, of ben je er getuige van dat iemand wordt gediscrimineerd, zeg er dan iets van. De ander weet dan dat jij discriminatie niet accepteert.
Lees meer >