‘Hobo’ werd ‘Piccolo’

Een aantal toekomstige bewoners van de Zaandamse buurt ‘De Zaanse Eilanden’ tekende bezwaar aan tegen de daar te gebruiken straatnaam ‘Hobo’. Die zou hen namelijk ‘onaangenaam in de oren’ klinken. Tijdens een hoorzitting werd duidelijk dat ze hiermee bedoelden dat ‘Hobo’ te veel op ‘homo’ zou lijken. Het college van B&W gaf de bezwaarmakers hun zin en wijzigde de straatnaam in ‘Piccolo’.

Enkele andere bewoners meenden dat de gemeente daarmee toegaf aan homofobie, een stelling waarin het geraadpleegde BD zich kon vinden. Er vonden tal van gesprekken en briefwisselingen plaats, waarbij de verantwoordelijke ambtenaren helaas steevast duikgedrag vertoonden. Pas na twee jaar erkende de gemeentesecretaris dat er verkeerde argumenten, opportunisme en onjuiste procedures waren gehanteerd.

“Wanneer aspirant-kopers aangeven een kavel niet te willen kopen vanwege een associatie die zij zelf maken (zijnde: ‘het woord Hobo lijkt op het woord homo’), moeten wij niet zomaar tegemoetkomen aan deze wens.” Vastgesteld werd dat de gemeente in het vervolg anders diende te handelen, een conclusie waarin zowel de vasthoudende bewoners als het BD zich konden vinden.