Judith Koelemeijer (foto Bob Bronshoff)

Judith Koelemeijer in Wormer met biografie Etty Hillesum

Schrijfster Judith Koelemeijer komt donderdag 23 februari naar haar geboortedorp Wormer om te vertellen over haar biografie Etty Hillesum. Het grote publiek en critici waren lovend over haar in 2022 uitgebrachte levensverhaal van deze beroemde joodse dagboekschrijfster. De biografie stond in vrijwel alle eindejaarslijstjes in de top-10 van beste boeken.

De bijeenkomst met Judith Koelemeijer begint om 20.00 uur in De Stoomhal (Pakhuisplein 44, Wormer) en is gratis toegankelijk. Vooraf aanmelden is niet nodig. Na afloop kan het boek Etty Hillesum – Het verhaal van haar leven worden aangeschaft en zal Judith Koelemeijer het desgewenst signeren. De organisatie van de avond is in handen van het Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek/Waterland.

Over het boek:

Op 9 maart 1941 begint de dan 27-jarige Etty Hillesum een dagboek. Terwijl de nazi’s haar als Joodse vrouw in Amsterdam steeds openlijker vervolgen, getuigt zij van een imponerende geestelijke vrijheid. Haar aantekeningen over de liefde, erotiek, familierelaties, vriendschap, geloof, zinloze haat en lotsverbondenheid zijn hoogstpersoonlijk, zeldzaam eerlijk, en tegelijkertijd volstrekt universeel.

Sinds de eerste publicatie van haar dagboeken en brieven hebben de geschriften van Etty Hillesum (1914-1943) wereldwijd miljoenen lezers geïnspireerd. Maar wie was zij eigenlijk? Welke vrouw van vlees en bloed gaat schuil achter haar mooie woorden?

Judith Koelemeijer wist een schat aan nog onbekend materiaal te verzamelen. In deze biografie geeft zij een verrassend nieuw perspectief op Etty’s rusteloze jeugd, haar linkse studentenjaren, en haar uiteindelijke keuze om ‘het lot van haar volk te delen’ en niet onder te duiken. Etty Hillesum blijkt iemand met vele gezichten, getekend door een beladen familiegeschiedenis, waaraan zij zich tenslotte tóch weet te ontworstelen.

Etty Hillesum – Het verhaal van haar leven is de meeslepende geschiedenis van een jonge, gepassioneerde vrouw die ook onder de meest gruwelijke omstandigheden trouw bleef aan haar idealen en zichzelf.