Manifestatie 21 maart/Purmerend tegen discriminatie
In Purmerend organiseert het Bureau Discriminatiezaken elk jaar in het teken van 21 maart de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie, een gezamenlijke manifestatie. Deze manifestatie voor een inclusieve samenleving ontstaat doordat verschillende organisaties aanhaken en elk een eigen toepasselijke activiteit organiseren. Het Bureau Discriminatiezaken roept Purmerendse organisaties elk jaar op om hier aan mee te doen.
In 2019 sloegen vijf organisaties de handen ineen, in samenwerking met het Bureau Discriminatiezaken: het Da Vinci College, het Filmhuis Purmerend, Bibliotheek Waterland, De Rusthoeve/Stichting Wonen en Zorg Purmerend en SPURD.
Het motto van de manifestatie was: samen sterk voor een samenleving waar plaats is voor iedereen, ongeacht huidskleur, afkomst, geloof, seksuele gerichtheid, gender/sekse, leeftijd of handicap.
Op 19 maart vertoonde het Filmhuis Purmerend de film ‘Girl’, van de Belgische regisseur Lukas Dhont. Deze film gaat over een 15-jarige ballerina die zich gevangen voelt in een jongenslichaam en een geslachtsverandering wil ondergaan.
Bibliotheek Waterland presenteerde gedurende de maand maart een leestafel met boeken rondom de thema’s racisme, discriminatie en (on)gelijke behandeling.
SPURD hing op 21 maart twee grote regenboogvlaggen op bij de ingang van het Leeghwaterbad en zette de promo ‘Sporten is voor iedereen!’ ter gelegenheid van 21 maart opnieuw op de sociale media.
Bij verzorgingshuis De Rusthoeve was op 21 maart een bijzondere kleurrijke manifestatie: Blue Joe verzorgde een multiculturele onemanshow met prachtige muziek uit Aleppo (Syrië), uit Libanon en uit de Amsterdamse Jordaan. Bewoners en verzorgers waagden samen een dansje op deze uitnodigende muziek. Er waren sprekers die opriepen stelling te nemen tegen discriminatie. Het verzorgingshuis heeft al tientallen jaren huisregels tegen racisme en discriminatie en bezit ook de Roze Loper voor gelijke behandeling van LHBT’s.
Het Da Vinci College deed zoals elk jaar mee met een project voor alle eerste klassen: ook dit jaar kregen deze leerlingen les van het Bureau Discriminatiezaken over de mensenrechten, vooroordelen en het bestrijden van discriminatie op alle gronden. De leerlingen maakten werkstukken en composities bij de vakken Nederlands, muziek, gymnastiek en levensbeschouwelijke vorming. Deze werkstukken en composities laten zij aan hun ouders zien tijdens een grote manifestatie in de school op 10 april. De school houdt ook een sponsoractie voor een weeshuis in Zuid-Afrika, waarmee de school een band heeft en de leerlingen verdiepen zich in de geschiedenis van de strijd tegen de apartheid in Zuid-Afrika.
21 maart is in 1966 door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Op deze dag in 1960 liep een vreedzame demonstratie tegen het apartheidsregime in Sharpeville, Zuid-Afrika uit op een bloedbad, waarbij de Zuid-Afrikaanse politie 69 vreedzame demonstranten doodschoot. De demonstatie was gericht tegen de zogenaamde pasjeswetten, die van de zwarte bevolking tweederangsburgers maakten. 21 maart is daarom de Internationale Dag tegen Racisme geworden.