Manifestatie 21 maart/Purmerend tegen discriminatie

21 maart is in 1966 door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationale dag tegen racisme en discriminatie. Op deze datum in 1960 liep een vreedzame demonstratie tegen het apartheidsregime in Sharpeville, Zuid-Afrika uit op een bloedbad. Daarbij schoot de Zuid-Afrikaanse politie 69 vreedzame demonstranten dood. De demonstatie was gericht tegen de zogenaamde pasjeswetten die van de zwarte bevolking tweederangsburgers maakten.

Leerlingen van het Da Vinci College bij een poster in het kader van 21 maartIn Purmerend organiseert het Bureau Discriminatiezaken jaarlijks in het teken van 21 maart een manifestatie tégen discriminatie en vóór een inclusieve samenleving. Deze manifestatie ontstaat doordat verschillende organisaties aanhaken en toepasselijke activiteiten organiseren. Het BD roept organisaties op om ook in 2019 (weer) mee te doen met 21 maart. Heeft u al plannen op het programma staan voor een toepasselijke activiteit, of heeft u een goed idee voor iets nieuws? Laat het ons weten!
Het motto is: samen sterk voor een samenleving waar plaats is voor iedereen, ongeacht huidskleur, afkomst, geloof, seksuele gerichtheid, gender/sekse, leeftijd of handicap.

Door met uw organisatie een toepasselijke activiteit te organiseren in de periode van 1 tot en met 31 maart doet u mee. Dit kan een discussieavond zijn, een leestafel, een avond met sprekers, een toepasselijke film, of bijvoorbeeld een creatieve knutselmiddag voor kinderen. Er is veel mogelijk, zolang de activiteit maar aansluit bij het motto van de manifestatie. Alle activiteiten samen vormen één grote Purmerendse stellingname tegen discriminatie en ongelijke behandeling op welke grond dan ook. Alle activiteiten van de deelnemende organisaties krijgen een plaats op deze website en zijn daarmee zichtbaar.
Als u meedoet, ontvangen wij graag een tekst en foto over uw activiteit die wij op deze website kunnen plaatsen. Wij sturen u desgewenst graag een poster van 21 maart/Purmerend tegen discriminatie.

Filmhuis, bibliotheek en Da Vinci College

Veel plannen voor 21 maart/Purmerend tegen discriminatie 2019 staan al in de steigers. Zo vertoont het Filmhuis Purmerend zoals elk jaar een toepasselijke film. Dit jaar is dat op 19 maart Girl van de Belgische regisseur Lukas Dhont. Deze film gaat over een vijftienjarige ballerina die zich gevangen voelt in een jongenslichaam en een geslachtsverandering wil ondergaan. De Bibliotheek Waterland presenteert ook in 2019 gedurende de maand maart een leestafel met boeken rondom discriminatie en (on)gelijke behandeling.

Het Da Vinci College doet traditiegetrouw mee met een project voor alle eerste klassen. Ook dit jaar krijgen deze leerlingen les van het Bureau Discriminatiezaken over mensenrechten, vooroordelen en het bestrijden van discriminatie op alle gronden. De leerlingen maken werkstukken en composities bij de vakken Nederlands, muziek, gymnastiek en levensbeschouwelijke vorming. Deze werkstukken en composities laten zij tijdens een grote manifestatie in de school aan hun ouders zien. De school houdt ook een sponsoractie voor een weeshuis in Zuid-Afrika waarmee de school een band heeft en de leerlingen verdiepen zich in de geschiedenis van de anti-apartheidsstrijd in Zuidelijk Afrika.