Poster van de film 'Maurice' met de hoofdrolspelers

‘Maurice’ in Filmhuis Purmerend

Het Filmhuis Purmerend programmeert op 12 oktober om 20.30 uur de film Maurice (1987) van schrijver-regisseur James Ivory. De film is een klassieker, gebaseerd op de autobiografische roman van E.M. Forster over de liefde tussen twee jongens in het begin van de twintigste eeuw.

Maurice Hall (James Wilby) en Clive Durham (Hugh Grant) worden verliefd in Cambridge. Omdat homoseksualiteit strafbaar is, moeten de twee hun gevoelens voor elkaar volledig geheim houden. Gedreven door angst verbreekt Clive zijn relatie met Maurice en gaat hij een conventioneel huwelijk aan. Maurice weigert die knieval te maken, maar gaat wel op zoek naar ‘genezing’. Hij blijft worstelen met zijn identiteit en zelfvertrouwen, en schakelt de ‘hulp’ in van een hypnotiseur om zich te ontdoen van zijn onmiskenbare verlangens. Maar Maurice wordt verleid door Clives jachtmeester Alec Scudder, een gebeurtenis die diepgaande veranderingen teweegbrengt.

De film laat zien wat de persoonlijke en maatschappelijke gevolgen zijn van een gedwongen leven in de seksuele ondergrondse.

Het Filmmuseum Eye brengt de gerestaureerde versie van Maurice uit in Nederland.