Postercampagne Bureau Discriminatiezaken
Nog geen tien procent van de mensen die te maken krijgen met discriminatie meldt dit bij bijvoorbeeld de politie of een antidiscriminatievoorziening, zo blijkt uit meerdere onderzoeken. Om de meldingsbereidheid te vergroten begint het Bureau Discriminatiezaken (BD) Zaanstreek/Waterland in december met een uitgebreide postercampagne.
De Bureaus Discriminatiezaken van de eenheid Noord-Holland lanceerden in 2022 de online campagne #Wijstaannaastje. Doel is om zowel naamsbekendheid van de antidiscriminatievoorzieningen als de meldingsbereidheid van ongelijke behandeling te vergroten. Vanaf week 50 voegt het BD-Zaanstreek/Waterland aan de online uitingen een campagne toe met posters in de hele regio Zaanstreek-Waterland.
Hoe ziet de campagne eruit?
In de laatste weken van 2022 zijn in 150 openbare gebouwen in de regio twee verschillende beelden te zien. De eerste week van 2023 zijn de abri’s in zeven Zaans-Waterlandse gemeenten een week lang gevuld met 172 grote posters waarop de bijgevoegde afbeeldingen staan. De ruim driehonderd posters bevatten een QR-code die naar de website www.wijstaannaastje.nl leidt. Daar kunnen mensen ervaringsverhalen lezen van medewerkers en kan discriminatie worden gemeld. Ondertussen loopt ook de online campagne door. Iedere week komt er op de digitale kanalen van de Bureaus Discriminatiezaken Kennemerland, Noord-Holland Noord en Zaanstreek/Waterland een foto of quote met de hashtag #wijstaannaastje. In de begeleidende teksten verwijzen we naar wijstaannaastje.nl.
11 Procent gediscrimineerd
Ruim 1 op de 10 inwoners van Nederland van 15 jaar of ouder (11 procent) zei in 2021 zich in de afgelopen 12 maanden gediscrimineerd gevoeld te hebben. Dat zijn omgerekend ruim 1,6 miljoen mensen. Discriminatie en alledaags racisme kunnen leiden tot stress, ziekte, verstoorde verhoudingen en/of geweld. Erover praten vraagt om een veilige omgeving. Een omgeving waar je wordt gezien, gehoord en begrepen. Bij het Bureau Discriminatiezaken kan iedereen kosteloos terecht voor steun en advies bij discriminatie of ongelijke behandeling. Wij staan naast je.
Wij bieden een luisterend oor, geven advies en helpen graag met het uitzetten van concrete acties. Ook als mensen vragen hebben of niet zeker weten of er sprake is van discriminatie kunnen ze bij ons terecht. In alle gevallen behandelen we klachten vertrouwelijk en indien gewenst anoniem.