Rechtszaken na aangiftes Bureau Discriminatiezaken

Michael B

Eind 2016 deed het Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek/Waterland aangifte tegen twee personen die tal van discriminerende uitingen openbaarden. Beide verdachten moeten zich daarvoor drie jaar na dato, op 29 november aanstaande, verantwoorden bij de rechtbank in Alkmaar.

De eerste verdachte die moet voorkomen is Michael B. uit Purmerend. Hij heeft een lange geschiedenis als aanhanger van het neonazisme en  schroomde niet om daar via onder meer facebook voor uit te komen. De berichten die B. (zie foto) postte waren doorspekt met nazistische symbolen en haatzaaiende berichten over moslims, joden en andere groepen.

Burhan G. uit Zaandam profileerde zich in 2016 als de oprichter en leider van de Vrije Democratische Partij. De VDP deed mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 en ageerde in de aanloop daar naartoe via onder meer facebook en Twitter tegen homoseksuelen (‘Homoseksualiteit is een besmettelijke ziekte’) en joden (‘de enigen in de wereld die voor macht het eigen volk afslachten.’ (…) ‘Hitler was een Oostenrijkse jood’).

De zittingen tegen de heren B. en G. vinden op 29 november plaats om respectievelijk 13.30 uur en 15.30 uur.