Roze film: God’s Own Country

Zaanstad is Regenboogstad en daarom organiseren het Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek/Waterland en Filmtheater De Fabriek in Zaandam gezamenlijk een themareeks roze films. God’s Own Country is de tiende film in deze reeks. Op 14 mei wordt de voorstelling van 20.15 uur ingeleid door schrijver en filmjournalist Basje Boer.

In God’s Own Country woont Johnny samen met zijn grootmoeder en vader op het platteland van Yorkshire. Wanneer zijn oma en vader steeds minder kunnen doen op de boerderij, wordt de Roemeense arbeidsimmigrant Gheorghe ingehuurd om te helpen bij de dagelijkse werkzaamheden. Langzaam maar zeker ontstaat er een bijzondere band tussen Johnny en Gheorghe.

God’s Own Country wordt wel het Britse antwoord op Brokeback Mountain genoemd, maar dankzij de Engelse setting, zelfverzekerde regie en de charismatische hoofdrolspelers weet de film ook op eigen kracht grote indruk te maken. Dit drama won dan ook talloze prijzen over de hele wereld, waaronder de prijs voor beste film bij de British Independent Film Awards. Een reeks van vijfsterrenrecensies viel God’s Own Country ten deel.

De film plus inleiding is bij te wonen op maandag 14 mei, aanvang 20.15u. Kaarten zijn verkrijgbaar via De Fabriek.