Verhuizing Bureau Discriminatiezaken naar Bibliotheek Waterland

Het BD gaat zijn kantoor in Purmerend verhuizen. De afgelopen jaren hield het BD in Purmerend kantoor in Wijkplein Where, maar per 1 mei 2016 houdt het BD inloopspreekuren in de Bibliotheek Waterland, Waterlandlaan 40. Daarmee sluit het BD aan op de spreekuren van de Formulierenbrigade van ’t Gilde, VluchtelingenWerk en Spuistraat 10 Advocaten.

Bij het BD kan men zoals vanouds elke dinsdag en donderdag zonder afspraak terecht voor steun en een vertrouwelijk advies over discriminatie en ongelijke behandeling. Binnenlopen kan tussen 11.00 en14.00 uur, maar het is ook mogelijk om een afspraak te maken voor een ander tijdstip.

Margreet Verbruggen van de bibliotheek en Rimkje Koster van het BD hebben de verhuizing van het spreekuur van het BD naar de bibliotheek samen voorbereid. Rimkje Koster: “Het Bureau Discriminatiezaken is een onafhankelijke stichting die discriminatie en ongelijke behandeling wil voorkomen, signaleren en bestrijden. Iedereen die met discriminatie te maken heeft, kan bij ons terecht op het inloopspreekuur of volgens afspraak. Het kan zijn dat je zelf bent gediscrimineerd, maar het kan ook zijn dat iemand in je omgeving het slachtoffer van discriminatie is. Wij bieden dan steun en een vertrouwelijk advies op maat. We zijn heel blij dat wij nu gebruik kunnen maken van de spreekkamer in de bibliotheek, omdat dit zo’n centrale plek is in Purmerend. Ik denk dat mensen uit Purmerend én Waterland ons nu nog gemakkelijker kunnen vinden.”
Margreet Verbruggen: “Eén van de kerntaken van de Openbare Bibliotheek is een plaats te zijn waar mensen informatie en een specialistisch advies kunnen vinden. Het spreekuur van het Bureau Discriminatiezaken is daarom een goede aanvulling op het al bestaande aanbod van de bibliotheek.”

Alle gronden

Rimkje Koster: “Graag wil ik benadrukken dat mensen bij ons terechtkunnen voor steun en advies bij alle vormen van discriminatie. Dit kan zijn op grond van sekse, huidskleur, godsdienst, afkomst, leeftijd, handicap of seksuele gerichtheid. Naast het bieden van hulp heeft ons bureau ook de taak om vast te leggen op welke terreinen mensen in de regio Zaanstreek/Waterland discriminatie ondervinden. Vaak gaat het om discriminatie op de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld bij sollicitatieprocedures, of op de werkvloer. Ook discriminatie in de buurt wordt relatief veel bij ons gemeld.”
“In alle gevallen bekijken we met de melder wat de juiste aanpak is.

Naast de klachtenbehandeling geven wij ook voorlichting en doen we onderzoek, zoals ons recente onderzoek naar islamofobie in Zaanstreek/Waterland. Onze voorlichting in Purmerend richten we voornamelijk op scholen. Vanuit verschillende invalshoeken maken we leerlingen bewust van discriminatie en wat je er tegen kan doen. We kijken met de leerlingen naar vooroordelen, of naar de mensenrechten, of we werken samen met gastsprekers die hun persoonlijke ervaringen met de leerlingen delen. Ook nu we vanuit de bibliotheek werken, blijven we die voorlichting geven in Purmerend en blijven we onderzoek doen naar discriminatie in onze regio.”