Week tegen racisme
Hoe zit het met racisme tegen Aziatische Nederlanders? Wat doen stereotypen met kleuters? Waarom is ‘wit’ aan zet? En is de lente in de strijd tegen racisme nu echt aangebroken? In aanloop naar de Internationale Dag tegen Racisme, 21 maart, organiseren verschillende antidiscriminatiebureaus in Nederland de Week tegen racisme. Tussen 15 en 21 maart 2021 kan iedereen hierover meepraten en zijn/haar kennis verdiepen tijdens lezingen, workshops en theater.
Het volledige programma en de mogelijkheid om aan te melden is hier te vinden: https://radar.nl/week-tegen-racisme/. Deelname is gratis. Komt een bepaalde datum niet uit? Geen nood; de workshops zijn later online terug te kijken.
Het Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek/Waterland zorgt voor twee interessante sprekers. Op maandag 15 maart om 16.00 uur verzorgt mensenrechtenactivist en medeoprichter van S.P.E.A.K. (een collectief tegen racisme, islamofobie en genderongelijkheid) Nawal Mustafa een lezing met de titel ‘Racisme, kleurenblindheid en recht’. Wat is de constructie van ras binnen het recht in Nederland, vraagt zij zich af. En hoe beïnvloedt deze constructie wet- en regelgeving en de rechtspraak? https://radar.nl/events/racisme-kleurenblindheid-en-recht/
Op dinsdag 16 maart om 16.00 uur stelt de bekende, in Wormer wonende cabaretière, actrice en columniste Funda Müjde een heel andere vraag. Hoe kan het dat iemand op een extreem-rechtse partij stemt en de grenzen potdicht wil hebben voor alle ‘buitenlanders’, maar tegelijkertijd een vluchteling wat geld toestopt als die het even moeilijk heeft? De uitzondering? Funda is er bekend mee. “Ja, wij bedoelen niet jou, maar die anderen.” https://radar.nl/events/niemand-vraagt-meer-waar-ik-vandaan-kom/
Op 21 maart, de Internationale Dag tegen Racisme, wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor de strijd tegen racisme. Het bloedbad in het Zuid-Afrikaanse Sharpeville op 21 maart 1960, waarbij de politie het vuur opende op anti-apartheidsdemonstranten, was voor de Verenigde Naties de aanleiding om sinds 1966 deze dag in het teken te stellen van de strijd tegen racisme.